- Het percentage Nederlanders dat spaart, is gestegen naar 94 procent.
- Uit onderzoek van grootbank ING blijkt dat meer spaarders hebben een buffer van minstens 3.000 euro.
- Nederlanders blijven positief over sparen, maar één op de vijf spaarders heeft moeite om het spaargeld niet voortijdig uit te geven.
- Lees ook: Cash in huis: waar kun je dat het beste verstoppen?
Nederlanders zetten dit jaar vaker geld opzij en bouwen grotere financiële buffers op. Toch maken spaarders zich steeds meer zorgen over hun financiële zekerheid, zo blijkt uit het jaarlijkse spaaronderzoek van ING.
Het rapport laat trends zien in spaargedrag van Nederlanders en signaleert veranderingen in prioriteiten, zoals minder sparen ten behoeve van kinderen.
Nederlanders sparen meer en vergroten spaarbuffer
Dit jaar spaart 94 procent van de Nederlanders, een stijging van 4 procentpunt vergeleken met 2023. Daarnaast is de gemiddelde spaarbuffer toegenomen: 53 procent van de spaarders heeft nu minstens 3.000 euro opzijgezet, tegen 47 procent vorig jaar.
Tegelijkertijd wordt er kritischer gekeken naar de hoogte van de buffer. Waar vorig jaar 63 procent een buffer van drie maanden inkomen voldoende vond, is dit nu gedaald naar 57 procent.
Veel spaarders geven aan dat mogelijke financiële tegenvallers en onvoorziene uitgaven hen zorgen baren, zelfs wanneer de buffer op orde lijkt.
Spaardoelen veranderen: minder sparen voor financiën van kinderen
Opvallend is de afname in het percentage Nederlanders dat spaart met het oog op uitgaven voor de kinderen. Dit daalde van 36 procent in 2023 naar 30 procent dit jaar.
Volgens ING-directeur Guido Bosch spelen factoren zoals inflatie, onzekerheid over belastingregels en de situatie rondom de vermogensbelasting mee bij deze trend.
Ook bij duurzame spaardoelen is een verschuiving zichtbaar: het aantal mensen dat spaart voor zonnepanelen daalde van 41 procent naar 32 procent. Kostenbesparing blijft voor 71 procent de voornaamste reden om te verduurzamen, meer dan milieubewustzijn (48 procent).
Nederlanders blijven overwegend positief over sparen: driekwart ziet het nut ervan in, een stijging ten opzichte van de 69 procent vorig jaar. Toch vindt een derde sparen moeilijk en één op de vijf zelfs frustrerend.
De meeste spaarders houden hun financiën goed bij: 85 procent vindt het belangrijk om inkomsten en uitgaven nauwkeurig te monitoren. Hoewel driekwart van de Nederlanders erin slaagt om spaargeld niet voortijdig uit te geven, heeft één op de vijf daar nog moeite mee.